Zioła

W średniowiecznej Europie mieszkańcy wsi i małych miasteczek zbierali dziko rosnące zioła, doceniając ich rozmaite zalety. Sadzonki takich ziół trafiały do klasztornych ogródków, gdzie dogłębnie badano ich właściwości i moce.  Docenianie i wiara w moc ziół zmieniały się na przestrzeni wieków. Stara zielarska mądrość często uznawano za podejrzaną, a nawet dla niektórych była synonimem przesądów i zacofania. Pomimo tego, obecnie wraca moda na ekologię i również wiedza o ziołach nabiera znaczenia i staje się coraz bardziej powszechna.
W ziołowym ogródku:
LUBCZYK – medycyna ludowa uznawała go za silny afrodyzjak. Ciekawe jest , że badania nigdy tego nie potwierdziły. Jeśli chodzi  o wykorzystanie lubczyka w kuchni, to nadaje od wyjątkowy smak zupom, w szczególności rosołowi.
Ściętą łodygę używana kiedyś jako słomkę do picia przy chorobach gardła i jamy ustnej.
SZAŁWIA – zioło dobro na wszystko , napary z szałwi pomagają przy codziennych dolegliwościach, takich jak ból gardła, poprzez płukania jamy ustnej, w zaburzeniu trawienia  i przy nadmiernym poceniu się (do picia i kąpieli).
MIĘTA –  Wieloletnia kwitnąca roślina, znana przede wszystkim ze swoich właściwości leczniczych. Należy do najpowszechniej stosowanych ziół. Wyciąg z liści mięty działa pobudzająco na układ nerwowy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie, ułatwia trawienie, pobudza łaknienie, jak również zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg żółciowych.
GŁÓG – inaczej „dzika róża”, posiada wiele zalet i silne działanie lecznicze. Preparaty z róży dobrze działają na zaburzenia sercowe ponadto działa rozkurczająco na naczynia wieńcowe, łagodnie obniża ciśnienie.
BYLICA – Boże Drzewko – znana z przyrządzania naparów i nalewek. Znana jest również jako środek do pielęgnacji włosów.
BYLICA –  Piołun  – stosowany Orzy zaburzeniach żołądkowych, ma również zastosowanie w pszczelarstwie
ARCYDZIĘGIEL litwor – służy do aromatyzowania win, likierów, nalewek, jak również do kandyzowania ogórków
LAWENDA – służy jako obwódki żywopłotów, rabatek, odstrasza mole
OREGANO – zioło tonizujące, działa dobrze na trawienie i jako środek wykrztuśny, bardzo ważna roślina w kuchni
ROZMARYN – dobrze działa w leczeniu depresji, migreny, chorób wątroby i niestrawności, w kuchni  bardzo chętnie używana do mięsa

RUTA ZIELONA – roślina zimotrwała, w niewielkich ilościach wykorzystywana do aromatyzowania żywności i alkoholu

 

  • Finansowanie:



    Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
%d blogerów lubi to: